Index Vakbarát Hírportál

Van egy mutató, amiben jobbak vagyunk a nyugat-európai országoknál

2017. január 31., kedd 14:42

Az Eurostat nyilvánosságra hozta az uniós országok szeméttermelésének listáját, amin meglepő módon Magyarország nagyon jó helyen szerepel, a többi közép-kelet európai országgal együtt sereghajtók vagyunk ezen a szégyenlistán.

Az uniós országok átlagosan egy főre számítva 477 kiló hulladékot termeltek tavaly, ami őrült nagy szám - de még mindig kevesebb, mint 2012-ben, amikor ez a mennyiség elérte az 577 kilót, írja a Transindex. A haladás 17 százalékos, bár 2014-ben született ennél kicsivel jobb adat is, akkor 474 kiló/főre csökkent a szeméttermelés.

A legkevesebbet szemetet Románia termeli, őket Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország és Magyarország követi. A szégyenlistát Dánia, Ciprus, Németország, Luxemburg és Málta vezeti. Érdekes különbség, hogy Romániában az egy főre eső szemétmennyiség majdnem 4-szer kevesebb, mint Dániában (789 kiló).

Az Eurostat adatai szerint az EU területén keletkezett hulladék 29 százalékát újrahasznosították, a szemétlerakókba 28 százalékát helyezték el, 26 százalékát elégették, 17 százalékát pedig komposztálták. Ami a szemét újrahasznosítását illeti, a tagállamok szintjén Németországban hasznosították újra a legtöbb szemetet (68 százalék), a legkevesebbet pedig Romániában, ahol nincs kiépítve a szemét újrahasznosításának infrastruktúrája, ezért az összes háztartási hulladék a szeméttelepre kerül.

Rovatok