Index Vakbarát Hírportál

Olyan tunézai terroristát fogtak el a németek, akit egyszer már elengedtek

2017. február 1., szerda 16:21 | aznap frissítve

A német rendőrség szerda hajnalban razziát tartott, és Frankfurtban elfogott egy terrorizmussal gyanúsítható 36 éves tunéziai férfit. Azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Államot támogató hálózatot épített ki Németországban, és merénylet elkövetését is tervezte, ami még kezdeti fázisban volt.

De a férfiról kiderült más is. Korábban részt vett a 2015. március 18-án a tuniszi Bardo Múzeumnál elkövetett terrortámadás megtervezésében, ahol 21 turistát lőttek le. És még valami: az is kiderült, hogy a  férfit egyszer már őrizetbe vették a németek, de el kellett engedniük, írja a Bild.

A német rendőrség dícséretére legyen mondva, hogy a tunéziait nem hagyták felszívódni. Szoros, 24 órás megfigyelés alatt tartották. Szerdán így a terrorelhárítók házhoz mentek hozzá. Nem tanúsított ellenállást.

Az eset több ponton hasonlít a berlini karácsonyi vásáron a tömegbe gázoló és 12 embert meggyilkoló Anis Amri esetéhez. A börtönviselt tunéziai férfi illegálisan jutott be Németországba, később menedékkérelmet nyújtott be, visszaélt a segélyekkel és közben szabadon utazgatott Németországban. Őt is ki akarták toloncolni, de a tunéziai hatóságok késlekedése miatt meg kellett szüntetni a kiadatási őrizetét. A terrorelhárítás figyelte egy ideig, de ezt leállították, majd nyoma veszett. Ezután követte el a merényletet. 

Rovatok