Index Vakbarát Hírportál

Már 19 halottja van az újabb ukrán összecsapásoknak

2017. február 1., szerda 15:10 | aznap frissítve

Szerdára 19-re nőtt a halálos áldozatok száma az AFP szerint. Egyre tovább fokozódik a feszültség Ukrajnában, ahol az elmúlt napokban újra hevesebb összecsapások kezdődtek az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormány erői között.

A Reuters közölte, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította Oroszországot, hogy éljen a szakadárok fölött gyakorolt "jelentős befolyásával". Stoltenberg szerint a mostani támadások az egyébként is ingatag minszki békeegyezmény eddigi legsúlyosabb megsértései: több mint 5600 alkalommal vétettek a fegyverszünet ellen az elmúlt napok során Kelet-Ukrajnában.

A két haderő  Avgyijivkánál, az oroszbarát lázadók donyecki központjától északra aknavetőkkel és rakétatámadásokkal harcol immár negyedik napja, írja az MTI. Az állami haderő szerint keddről szerdára 3 katona halt meg, míg a szakadárok hírügynöksége, a DAN szerint 4 civil vesztette életét, illetve többen megsérültek, mikor egy lövedék egy mentőautó mellett csapódott be.

A harcok miatt a szeparatisták ellenőrzése alatti Donyeckben szerdán megszűnt az ivóvízellátás. Korábban a 20 000 lélekszámú Avgyijivkában sem volt víz, gáz és áram, de szerdán Pavlo Zsebrivszkij Donyeck megyei kormányzó azt mondta, a víz és gázellátás már rendben működik, és dolgoznak az áram visszaállításán is. A belügyminisztérium úgy tájékoztatott, 

közel 900-an töltötték melegedősátrakban az éjszakát, mivel a lakásokban nincs fűtés a közel mínusz 15  fokos hidegben. 

Eközben Avgyijivkában megkezdődött azoknak a lakóknak az evakuálása, akik el akarják hagyni a települést, de délelőttig csak közel 200-an kértek segítséget. Sajtójelentések szerint főként szülők kérték gyerekeik kimenekítését. 

A kormányzó szerint nincs különösebb pánik, folyamatosan érkeznek segélyszállítmányok a környező városokból.

A hadsereg szokásos közleményében az áll, a szakadárok az elmúlt napokban 86-szor nyitottak rájuk tüzet a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyverekkel, például Grad rakéta-sorozatvetőkkel. Több civil halott is lehet, szerdán egy 61 éves nő holttestét találták meg Avgyijivka utcáin, akit repesztalálatok értek.

Hírügynökségek harca

Bár az ukránok szerint csak védekeznek, Moszkvában szerint a helyzetről Kijev tehet, ennek megtámogatásához pedig elég egy kiragadott idézetet felkapnia az orosz sajtónak. Mikor Ihor Pavlovszkij ukrán védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy az ukrán katonák "méterről méterre, lépésről lépésre haladnak hősiesen előre", az orosz sajtó bizonyítottnak érezte, hogy valójában az ukrán erők vezetnek támadást az orosz-támogatott csapatok ellen.

Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője Moszkva részéről ismételten felszólította Kijevet, hogy álljon le a támadásokkal, hisz így súlyosan megsértik a minszki megállapodásokat.

A DAN szakadár hírügynökség szintén az ukrán fegyveres erőket vádolja azzal, hogy nehéztüzérséggel lövik a megye szakadár ellenőrzésű részét. Arról is beszámoltak, hogy egyik újságírójuk és egy orosz tévé operatőre repesztalálattól könnyebben megsebesült Donyeckben. 

Rovatok