Index Vakbarát Hírportál

Civilek, köztük gyerekek is meghaltak az amerikai légitámadásban

2017. február 2., csütörtök 06:43

Valószínűleg polgári lakosok is áldozatul estek annak az amerikai légitámadásnak, amelyet vasárnap hajtottak végre Jemenben az al-Kaida terrorszervezet helyi ágának állásai ellen - jelentette be az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (Centcom).

A parancsnokság megállapította, hogy az utólagos vizsgálatok alapján valószínűleg civilek, köztük gyermekek is életüket vesztették a január 29-ben az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorszervezet egyik állása ellen végrehajtott légi csapás során. 

A Centcom szerint repülőgépek és helikopterek a szárazföldön küzdő amerikai kommandósok segítségére siettek, akikre

minden irányból, így házakból, épületekből is tüzet nyitottak

a terroristák, ez utóbbiak között felfegyverzett nők is voltak.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy végül is hányan haltak meg a vasárnapi légi csapás következtében, korábbi jelentések szerint az al-Kaida negyvenegy feltételezett tagja, valamint tizenhat polgári személy, nyolc nő és nyolc gyermek lelte halálát vasárnap Jemenben egy amerikai légitámadásban - jelentette még vasárnap az AFP francia hírügynökség egy jemeni vezetőre hivatkozva. 

Ez volt az első jelentős amerikai légicsapás azóta, hogy hivatalba lépett Donald Trump.

A Pentagon ugyanakkor közölte, hogy ezt az akciót már sokkal korábban kezdtek előkészíteni, amikor Barack Obama, a Fehér Ház előző lakója még hivatalában volt. 

Az Egyesült Államok egyébként már évek óta drónokkal folytat hadjáratot az al-Kaida legveszélyesebbnek tartott, jemeni ága ellen, amely már számos merényletet kísérelt meg Nyugatra tartó légi járatokon, és magára vállalta a Charlie Hebdo című szatirikus francia magazin párizsi szerkesztősége elleni 2015-ös támadást is. 

Jemenben az Irán-barát síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei, illetve a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi  vezette kormány katonái harcolnak a hatalom megszerzéséért.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam fegyveresei kihasználják a kaotikus helyzetet, hogy megerősítsék állásaikat  Jemen déli részén.

Rovatok