Index Vakbarát Hírportál

Új útvonalon érkeznek a menekültek Szlovéniába

2017. február 3., péntek 16:43

Új útvonalon, az Adriai-tengeren és az Isztriai-félszigeten keresztül is érkeznek migránsok Szlovéniába - nyilatkozta Miro Cerar szlovén kormányfő a máltai nem hivatalos EU-csúcs előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az MTI szerint Cerar nem részletezte, hogyan jutnak el a migránsok a horvátországi Isztriai-félszigetre, a horvát sajtó pedig eddig nem számolt be hasonló esetekről. Annyit azért leszögezett a kormányfő, hogy mindent megtesznek a "migránsútvonalak" lezárása érdekében. "Ez nem olyasvalami, ami nem közvetlenül érint bennünket" - mondta.

Cerar felidézte, hogy a Földközi-tengeren és Olaszországon keresztül is érkeznek illegális bevándorlók Szlovéniába az utóbbi időben, de az adriai-tengeri útvonal jelenleg nyitva áll.

Még nem lépett hatályba a határvédelem szigorításáról szóló törvény

A Vecernji List című horvát napilap korábban elemzőkre hivatkozva azt állította: a nyugat balkáni útvonal lezárása esetén a menekültek eláraszthatják a dél-dalmáciai dubrovniki régiót. A lapban két forgatókönyvet vázoltak fel, hogyan juthatnak el Nyugat-Európába.

Vonattal Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznének Horvátországba, majd tovább Szlovéniába, vagy hajóval Rijekába, majd onnét tovább Szlovéniába. A lap olaszországi tudósítója szerint a migránsok egy része Albániából valószínűleg egyenesen Olaszországba tartana.

Szlovénia nemrég szigorított határvédelmén. Az új törvény szerint - amely még nem lépett hatályba, bevezetését rendkívüli esetben a belügyminiszter rendelheti el ideiglenes hatállyal - az illegális migránsok belépését már a határon elutasíthatják a hatóságok.

Rovatok