Index Vakbarát Hírportál

Körözési parancsot adtak ki egy volt államfő ellen Peruban

2017. február 10., péntek 06:33

Egy perui bíróság körözési parancsot adott ki Alejandro Toledo volt államfő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy több millió dollár megvesztegetési pénzt fogadott el egy brazil vállalattól, írja az MTI.

Toledo nem tartózkodik Peruban. Legutóbb, a múlt hét végén Párizsban látták. Állandó lakása az Egyesült Államokban van. A körözés nemzetközi hatályú. A bíró az előzetes letartóztatást is elrendelte 18 hónapos időtartamra.

Az ügyészség szerint a volt elnök (2001-2006) olyan megállapodást kötött az Odebrecht építőipari vállalkozással, hogy 20 millió dollárt kap, ha a cégnek sikerül elnyernie egy autópálya felépítésére kiírt pályázatot, és utólag módosíthatja a szerződési feltételeket. A beruházás teljes költségét 2346 millió dollárra becsülik.

A megvesztegetés tényét az Odebrecht vezetői beismerték egy amerikai eljárás során. Mint közölték, összesen 29 millió dollárt fizettek ki perui illetékeseknek 2005 és 2014 között. Toledo az első vezető politikus, aki ellen a hazájában vádat emeltek az ügyben. A nyomozás során 9 millió dollárját megtalálták egy stróman nevén egy offshore számlán.

Az ügyben Panamában is eljárás indult, és csütörtökön a nyomozók házkutatást tartottak a Panama-iratok néven hírhedté vált Mossack Fonseca ügyvédi irodánál, ahonnan 2016-ban 11,5 millió dokumentum szivárgott ki adócsaló cégekről és személyekről.

Rovatok