Index Vakbarát Hírportál

Könnyebben kaphatnak állampolgárságot a bevándorlók utódai Svájcban

2017. február 12., vasárnap 12:48

Három kérdésben tartanak népszavazást Svájcban vasárnap. A választók

Az MTI a közvélemény-kutatások eredményeire hivatkozva azt írja, hogy az első kérdésre a polgárok zöme várhatóan igennel fog szavazni. Ez azt jelenti, hogy a jövőben könnyebben megkaphatják majd a svájci állampolgárságot azok a 25 év alattiak, akiknek már a szülei és nagyszülei is az országban élnek. Az ügy mintegy 25 ezer fiatalt érintene, és elemzők szerint a lépésre a lakosság elöregedése miatt lenne szükség.

A kormány és a parlamenti képviselők többsége támogatja a kezdeményezést, a bevándorlásellenes Svájci Néppárt azonban arra szólította fel a támogatói, hogy az ügy ellen szavazzanak, hiszen ezzel a jövőben muzulmán szélsőségesek is svájci útlevélhez juthatnak. Az útépítéseket szolgáló pénzalap létrehozásáról szóló kérdésre a svájciak többsége várhatóan szintén igennel fog válaszolni.

Az adóreform már jobban megosztja a svájciakat, a felmérések szerint az emberek többsége ellenzi a változtatást. A svájciaknak arról a kormányjavaslatról kell szavazniuk, amellyel átalakítanák a külföldi beruházásokat ösztönző, a külföldi vállalatoknak kedvező kétkulcsos társaságiadó-rendszert, hogy a nemzetközi normákhoz illesszék a svájci adórendszert.

Ezzel megszűnne a multik kedvezményes adója, ám azzal kompenzálnák őket, illetve  akadályoznák meg távozásukat az országból, hogy csökkentenék az általános társasági adót. A kérdést a szociáldemokraták vitték referendumra, akik azt kifogásolják, hogy a reform a multiknak kedvez a kisebb vállalkozások kárára. Attól is tartanak, hogy a társasági adó csökkentésével évente hárommilliárd franktól esne el a  költségvetés, amit a lakosság további megadóztatásával kellene pótolni.

Az országos népszavazáson kívül külön referendumot tartanak a kelet-svájci Graubünden kantonban arról, hogy rendezzenek-e 2026-ban téli olimpiát. Már négy éve is tartottak népszavazást a 2022-es téli olimpiáról, de a polgárok akkor azt elutasították.

Rovatok