Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az amerikai média egy része a Vitézi Rend miatt

2017. február 13., hétfő 21:44

Keményen kiakadt az amerikai baloldali online média Gorka Sebestyén, Donald Trump magyar származású tanácsadója miatt, akit a Vitézi Rend jelvényével fotóztak az amerikai elnök beiktatásán. A Gorka bocskaiján hordott jelvény kapcsán több helyen is azt emelték ki, hogy a rend tagjai a második világháború idején együttműködtek a nácikkal.

A baloldali Mic.com az esettel kapcsolatban azt írja: a Vitézi Rend tagjai azok közé tartoztak, akik a náci etnikai tisztogatás alatt kaptak azokból a földekből és tulajdonokból, amiket a zsidóktól vettek el. Az újság a legelvetemültebb náci kollaboránsként említi a csoportot.

Az online lapok a Yale Egyetem korábbi történészét, Balogh Évát idézik, aki szerint Gorka valószínűleg a nagyapjától örökölhette a jelvényt. A Vitézi Rendet a szovjet megszállás alatt betiltották, jelvényeit 1948 után hivatalosan senki sem használhatta, de sok emigráns külföldön is életben tartotta a kifejezést Balogh Éva szerint, akit a LobeLog szólaltatott meg

A Vitézi Rendet egyébként Horthy Miklós hozta létre az 1920-ban, a Horthy-rendszer hőseit tüntették ki ezzel a címmel. Bár hosszú ideig tiltva volt, 2011 után újra használható Magyarországon a vitézi cím.

Gorkát többek között azzal is támadják, hogy egy holokausztmegemlékezésen képes volt egyetlen árva említést sem tenni a táborokba zárt és tömegével meggyilkolt zsidókról, illetve az antiszemitizmusról.

Rovatok