Index Vakbarát Hírportál

Tankokat vetett be a kétségbeesett ISIS

2017. február 13., hétfő 15:27

Tankokkal és öngyilkos merénylőkkel indított támadást az Iszlám Állam Irakban, a Moszulhoz közeli Tal Afarnál. A több mint kétszáz terrorista bevetésével folyó harc célja az volt, hogy az ISIS visszafoglalja a Moszulból Szíriába vezető utat. A terrorszervezet hiába vetett be nagy erőket: a területet védő síita milícia, az el-Hasd el-Saabi visszaverte a támadást.

Az ütközet több mint hat óráig tartott, és a síita milícia 17 emberének életét követelte. Az ISIS nagyobb veszteségeket szenvedett: egyes források szerint 62 terrorista halt meg. Az elesettek közt parancsnokok is vannak, írta az iraki hadsereg. A milícia megsemmisített 17 harci járművet is, közölte az el-Hasd el-Saabi. 

A támadás célja az volt, hogy a terroristák ellenőrzésük alá vonják a Moszult Szíriával összekötő utat. A szövetséges erők ugyanis már bevették az iraki város keleti felét, az Iszlám Állam visszaszorult a kisebb, nyugati városrészbe. A bekerített terroristák valószínűleg elhagynák a várost, és átmenekülnének Szíriába.

A felszabadított városban is gyilkol az ISIS

Hiába szabadították fel az iraki nagyvárost a szövetséges erők, a terror nem tűnt el teljesen az utcákról. A városban megbújó terroristák lelőttek két húszas éveikben járó lányt, mert levették a kendőjüket az utcán, írta az iraki hírügynökség. 

A lányok az utcán vették le kendőjüket, és az emberek szeme láttára kifestették magukat, írta a Ninanews. Ekkor lőtték le őket. Az ISIS három temetést is megtámadott, nyolc ember halálát okozva.

A város keleti felének felszabadítása után az amerikai erők átvizsgálták a moszuli egyetem épületét, és megállapították, hogy az intézményt vegyi fegyverek gyártására használta a terrorszervezet. 

Rovatok