Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-főtitkár is a kétállami megoldást támogatja Izrael és a palesztinok között

2017. február 15., szerda 17:09

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán kiállt az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus kétállami megoldása mellett közel-keleti látogatássorozatának egyiptomi állomásán - írja az MTI. 

A január 1-én hivatalba lépett ENSZ elnök Kairóban az elnöki palotában Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Guterres szerdán kezdte meg első nagy közel-keleti körútját. Első állomásán, Egyiptomban több vezetővel is tárgyalt a szíriai, iraki, jemeni és líbiai konfliktusról.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán kezdi meg tárgyalásait a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnökkel. A Politico című amerikai lap szerint Trump nem szorgalmazza a kétállami megoldást az izraeliek és a palesztinok között. 

"Ez olyasvalami, amiben a két érintettnek kell megegyeznie" - fogalmazott név nélkül a Fehér Ház egyik tisztségviselője hozzátéve, nem az Egyesült Államok dolga, hogy ráerőltesse elképzeléseit másokra, Washington figyel mindkét félre, s a béke megteremtése érdekében kész a segítségre. "Az a kétállami megoldás, amely nem hozza el a békét, nekünk nem célunk, a cél a béke megteremtése, s ha a felek ezt kétállami formában valósítják meg, vagy másként, segítünk nekik" - mondta a lap forrása.

Rovatok