Index Vakbarát Hírportál

Trump védelmi minisztere a katonai kiadások növelését várja

2017. február 15., szerda 21:45

A NATO tagállamainak eleget kell tenniük a védelmi kiadásaik növelésére vonatkozó vállalásaiknak, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás "mérséklését" - figyelmeztette európai kollégáit James Mattis.

A nemrégiben hivatalba lépett, Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat védelmi minisztere szerdán Brüsszelben a katonai szervezet ülésén beszélve kiemelte, hogy a szövetségnek az év végéig el kell fogadnia egy pontos menetrendet, amelyben meghatározza, hogy a tagországoknak mikorra kell teljesíteniük a vállalásaikat, írja az MTI.

A NATO tagjai korábban vállalták, hogy a hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt a szintet ugyanakkor tavaly mindössze öt ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország - érte el.

"Az amerikai adófizetők nem tudnak továbbra is aránytalanul nagy részt vállalni a nyugati értékek védelméből. Nem várható el, hogy az amerikaiak jobban törődjenek az önök gyermekeinek biztonságával, mint azt önök teszik" - mondta Mattis, aki a szövetségesek megnyugtatására kiemelte: a transzatlanti kapcsolatok alapköve továbbra is a NATO, amely "a modern történelem legsikeresebb és legerősebb katonai szövetsége".

Az ülésen Magyarországot Simicskó István honvédelmi miniszter képviselte, és elmondta, az ország számára megnyugtató a terrorizmus elleni harchoz és a több helyszínen jelentkező válság megoldásához való amerikai hozzáállás, az ugyanis nagymértékben egyezik Magyarország álláspontjával.

Simicskó szerint a külső fenyegetettségre adandó válaszról alkotott amerikai elképzelés Magyarország álláspontjával egyező módon azt hangsúlyozza, hogy nagyobb katonai szerepvállalással kell jelen lenni ott, ahol válság van, és a lehető leghamarabb békét kell teremteni annak érdekében, hogy az ott élők otthon maradhassanak és helyben boldogulhassanak.

Rovatok