Index Vakbarát Hírportál

Legális marad a pozsonyi szerencsejáték

2017. február 17., péntek 08:11

Bár számítottak rá, a pozsonyi önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön nem hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy a város területén teljesen tiltsák be a szerencsejátékokat – írja az MTI.

Az indítvány a polgármesterek kezdeményezésére, a lakosság által támogatva került a városvezetés elé; a petíciót a félmilliós Pozsonyban százezren írták alá.

A javaslat a fogadóirodák kivételével a hazárdjátékok teljes körű tilalmát vezette volna be. Az indítvány előterjesztését azzal indokolták, hogy a szerencsejátékok jelenléte már túllépte az elviselhetőség határát a városban.

Pozsonyban csaknem kétszázötven játékterem működik. A város ebből évi hárommillió euró közvetlen adóbevételhez jut.

Nem lett meg a kétharmad

A kötelező érvényű városi rendelet formájában a testület elé került indítvány elfogadásához kétharmados többség kellett volna, de nem sikerült megszerezni a szükséges szavazatszámot. A 41 képviselőből csupán 24-en támogatta az indítványt; 12-en nem szavaztak, öten tartózkodtak.

A kezdeményezés kudarca meglepő volt, mivel a beadványnak komoly társadalmi támogatottsága volt, és a város főpolgármestere, Ivo Nesrovnal is támogatta. Eleinte úgy tűnt, a tilalmata képviselő-testület is támogatni fogja.

A szlovák parlamentben tavaly vezették be azt a szigorítást, ami 2019-től a kocsmákból a játéktermekbe száműzi a játékgépeket. Idén januártól nem vehetnek részt szerencsejátékban az állami támogatásban részesülők, és csökkentették a hazárdjáték betiltását célzó petíciók támogatási küszöbét.

Rovatok