Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálja a parlamentet az albán ellenzék

2017. február 22., szerda 23:44

Az Albán Demokrata Párt nem vesz részt a parlament munkájában, bojkottálja a törvényhozást - jelentette be a konzervatív, ellenzéki párt vezére, Lulzim Basha szerdán.

A párt több politikusa és több ezer támogatója vert tábort Edi Rama szocialista miniszterelnök hivatala előtt, szakértői kormány felállítását, valamint tiszta és szabad választások kiírását követelik. Basha szerint addig nem hagynak fel a tiltakozással, míg a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

Albániában június 18-án tartanak választásokat. Legutóbb a Szocialista Párt legyőzte az akkor kormányzó konzervatívokat, és azóta minden helyi választást is megnyert. A konzervatív ellenzék szerint viszont csalások sorozata történt, ezért a választások tisztaságát szavatoló reformokat követelnek.

Az uniós csatlakozást is hátráltatja

Az ellenzék bojkottja ellehetetleníti, hogy a parlament felállítsa azokat a testületeket, amelyeknek 750 bíró- és ügyészjelöltet kellene átvilágítania, hogy megújulhasson, megtisztulhasson és függetlenné válhasson az igazságszolgáltatás, melynek az elharapódzott korrupciót kellene felszámolnia. Edi Rama szerint a konzervatívok bojkottjukkal és követeléseikkel pusztán a korrupt tisztviselőket akarják megvédeni.

Az Európai Unió közölte, hogy ha érdemben megkezdődik az igazságszolgáltatás reformja, a csatlakozási tárgyalások is elindulhatnak a tagjelölt Albániával, s az sem mindegy, mennyire lesz tiszta és szabad a nyárra kiírt általános választás.

Johannes Hahn, bővítési tárgyalásokért felelős uniós biztos helytelenítette szerdán az ellenzéki bojkottot, mondván: "a politikai vitának nem a parlamenten kívül, hanem azon belül kellene zajlania".

Rovatok