Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd forintnyi kártérítést kap a Madisonban lelőtt fekete fiú családja

2017. február 24., péntek 08:32

Több mint hárommillió dollárt (970 millió forintot) kap annak a fekete fiatalnak a családja, akit két éve agyonlőtt egy fehér rendőr az Egyesült Államokban, Madisonban - jelentette az MTI.

A Wisconsin állambeli Madisonban a 19 éves Tony Robinson zavartan viselkedett, ezért egy barátja kihívta a rendőrséget. A halál pontos körülményei máig nem tisztázottak, a fegyverét használó rendőr azt állítja, hogy Robinson rátámadt, ütni kezdte őt, és ezért használta fegyverét, hétszer lőtt. A boncolás kimutatta, hogy a fiatal kábítószer hatása alatt állt, egyebek közt hallucinogén gombákat evett. A haláleset tiltakozási hullámot indított el a településen. A rendőr ellen belső vizsgálatot kezdtek, de a végeredmény szerint Matthew Kenny ártatlan volt az ügyben. Az ügyész szerint a „tragikus és szerencsétlen halálesethez jogszerű fegyverhasználat vezetett”.

Az áldozat családja a héten 3,35 millió dollár fájdalomdíj-ajánlatot kapott Madison város biztosítójától peren kívüli egyezség fejében. A rendőr jogi képviselője azt mondta, hogy perköltségkímélő üzleti döntés született. A család ügyvédje szerint viszont egy centet sem fizettek volna nekik, ha úgy gondolják, hogy megnyerhetik a pert.

Matthew Kenny-nek korábban már volt egy hasonló ügye, 2007-ben lelőtt egy ittas férfit, aki saját volt felesége házához ment egy légpuskával. Az asszony kihívta a a rendőrséget, de egy újabb telefonhívásában jelezte, hogy nincs valódi fegyver a volt férjénél, és nem jelent veszélyt. A hívás alatt ért a helyszínre Kenny, akire a hivatalos verzió szerint a férfi puskáját fordította. A rendőr azonnal lelőtte. 

Rovatok