Index Vakbarát Hírportál

A halálgödröt kereste a kurd újságírónő, bomba robbant mellette

2017. február 27., hétfő 14:29 | aznap frissítve

Vasárnap Moszulnál meghalt Shifa Gardi kurd újságírónő. A 30 éves Gardi a többnyelvű Rudaw műholdas kurd tévének dolgozott, ami Kurdisztán legnagyobb csatornájának számít. Az újságírónő a Focus Moszul műsort vezette, naponta közvetített élőben a háborús helyzetről, írja a Magyarországon Élő Kurdok Egyesülete (MÉKE).

Vasárnap éppen egy síita milícia vezetőjével készített interjút, amikor egy út szélén elhelyezett bomba robbant fel. Gardi 4 katonával együtt meghalt, az operatőr súlyosan megsebesült.

Gardi azt a hatalmas gödröt kereste, aminek a neve halálgödör. Iraki katonák segítségével szeretett volna a helyszínre menni és lefilmezni, hogy valójában mi is történhetett a halálgödörnél.

A nagy gödörbe az előző években az Iszlám Állam terroristái több száz meggyilkolt embert dobáltak bele, írja kurdok egyesülete. Az ISIS gyakran nem csak az ártatlan civileket, de a saját megsebesült embereit vagy gyanús tagjait is beledobálta a végtelen és hatalmas üregbe.

A kurd tévécsatornánál gyakran a nők mennek a háborúba tudósítani, mint ahogy nők is nagy számban harcolnak.  Gardi nem az első női tudósító volt, jelenleg is vannak újságírónők Moszul környékén, akik élőben közvetítenek minden nap.

Rovatok