Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház engedélye nélkül bombázna a Pentagon

2017. március 2., csütörtök 21:00

A Pentagon fel akarja gyorsítani a terrorellenes akciók engedélyezésének folyamatát, ezért azt szeretnék elérni, hogy egyes légi csapásokat a Fehér Ház engedélye nélkül is végrehajthassanak, értesült a CNN pentagonos forrásokból.

Ilyenkor a Pentagon saját hatáskörben meghozná a döntést, sőt, akár a terepen lévő parancsnoknak is meglenne erre a lehetősége.

A csatorna által megkérdezett katonai szakértők szerint érzékenyebb küldetéseknél komoly kockázatot is jelenthet, ha a döntéshozatalba nem vonják be az elnököt, már csak azért is, mert ha valami rosszul sül el, akkor elő lehet venni őt, pedig nem is vett részt a döntésben. 

Igaz, a CNN-nek nyilatkozó magasbeosztású Pentagon-tisztségviselő azt is elmondta, hogy az elnököt ugyanúgy beavatnák a küldetések részleteibe. A cél igazából az, hogy az olyan misszióknál gyorsítsák fel a folyamatot, amikor szorít az idő, és sokáig tartana megvárni, amíg befut a Fehér Ház engedélye. 

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője is arról beszélt, hogy bizonyos döntésekben továbbra is az elnöké lenne a végső szó. Szerdán már közölte, hogy megkezdték az egyeztetéseket az ügyben, és Donald Trump megvan győződve, hogy megbízható szakértők hoznák meg a döntéseket. 

Barack Obama elnöksége alatt épp az ellenkezője volt a helyzet: a végső döntést a fegyveres elnök parancsnoka, vagyis ő hozta meg, és nagyon ügyelt arra, hogy a Fehér Házon fussanak keresztül ezek a folyamatok. 

Rovatok