Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban is verik a menekülteket a rendőrök

2017. március 7., kedd 19:44

Feljelentést tett a menekültekkel szembeni rendőri erőszak miatt két horvát civil szervezet kedden - írja a horvát Nova TV-re hivatkozva az MTI. Az Are You Syrius? és az Üdvözöljük Kezdeményezés menekültekkel készített riportokra hivatkozik, a belügyminisztérium mindent tagad.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet január végén jelezte, hogy a horvát hatóságok erőszakkal visszafordítják a menekülteket Szerbiába, menedékkérelmük mérlegelése nélkül. Erről már decemberben értesítették a horvát belügyminisztériumot, belső vizsgálat azonban nem indult az ügyben. A két, menekülteket segítő szervezet ezért döntött úgy, hogy feljelentést tesznek az erőszakot alkalmazó, ismeretlen rendőrök ellen.

A két egyesület aktivistái huszonöt menekülttel interjúztak Szerbiában, akik szintén azt mondták, a horvát hatóságok erőszakkal toloncolták vissza őket az országba. A főként afgán és pakisztáni bevándorlók elmondták, a rendőrök bántalmazták őket és elvették személyes tárgyaikat. Szavaik szerint gumibottal és ököllel ütötték és arra kényszerítették őket, hogy mezítláb álljanak a hóban, majd havat szórtak a ruhájuk alá és a nyakukba kötötték a cipőjüket. 

Az egyik történet szerint a rendőrök provokálták is az általuk feltartóztatott migránsokat, mikor pedig azok nem akartak verekedni, a földre teperték és megverték őket. Állításuk szerint az eset után egyikük 

egy hétig nem tudott enni a sérülései miatt.

A két szervezet szerint az erőszak a menekültekkel szemben nem szűnt meg, ezért felhívják az illetékes intézményeket, hogy mielőbb állítsák le a törvényellenes és szakszerűtlen viselkedést a védelemre szorulókkal szemben. A horvát belügyminisztérium ezzel szemben korábban azt mondta, a rendőrség határozottan lép fel, ugyanakkor Horvátország biztonságos és emberségesen bánik a menekültekkel.

A dolog talán túlságosan is ismerősnek tűnhet, ami nem véletlen. Magyarországon éppen vasárnap robbant ki egy nagyon hasonló botrány, igaz nálunk nem hazai civil szervezetek, hanem egy svéd lap gyújtotta meg a kanócot.

Rovatok