Index Vakbarát Hírportál

Minden 5. ember szerint a nők alsóbbrendűek

2017. március 7., kedd 15:48

A világon minden ötödik ember úgy véli, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiakhoz képest, és otthon kellene maradniuk, valamint hogy a férfiak tehetségesebbek a munkahelyeken és az iskolákban.

Az Ipsos Mori intézet által 24 országban megkérdezett 17 550 ember szinte mindegyike azt mondta, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, de minden négy megkérdezett közül három azt válaszolta, hogy a nők továbbra is szociális, politikai és pénzügyi megkülönböztetés áldozatai.

Biztató, hogy a férfiak és a nők többsége világszerte hisz az egyenlő esélyben, ugyanakkor sokan hiszik azt is, hogy az igazi jogegyenlőség még nem valósult meg

- mondta Kully Kaur-Ballagan, a felmérést elvégző Ipsos Mori intézet igazgatója.

A 24 országban - közte Brazíliában, Indiában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Oroszországban és Svédországban - végzett felmérés megkérdezettjeinek több mint fele nevezte magát feministának, de egynegyedük aggasztónak találta, hogy kiálljon a nők jogai mellett.

A Kínában, Oroszországban és Indiában megkérdezettek mintegy fele szerint a férfiak felsőbbrendűbbek a nőknél, jobbak a pénzkeresetben és a tanulásban.

A UN Women (az ENSZ nemek közti egyenlőséggel és a nők felemelkedésével foglalkozó egysége) a nemek közötti 24 százalékos bérszakadékot a nők "legnagyobb kirablásának" nevezte.

A Gazdasági Világfórum tavalyi jelentése szerint a férfiak és nők közötti gazdasági egyenlőségre még további 170 évet kell várni.

Rovatok