Index Vakbarát Hírportál

Több millió szír gyerek szenved toxikus és poszttraumás stresszben

2017. március 7., kedd 12:24

A Save the Children nevű nemzetközi segélyszervezet kutatói 458 gyerekkel, fiatallal és felnőttel végeztek kutatását Szíria hét, nagyrészt felkelők kezén lévő tartományban 2016 decembere és 2017 februárja között.

A Láthatatlan sebek címet viselő jelentésük (innen letölthető) borzalmas képet fest le a szír gyerekek mentális és egészségi állapotáról. Mint írják, a háború hatodik évével elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a gyerekek visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek a fejlődésüket leginkább meghatározó időszakban.

Legalább hárommillió, hat év alatti szíriai gyerek semmi mást nem látott az elmúlt években, csak pusztítást, és további milliók nőttek fel rettegésben.

Marcia Brophy, a Save the Children pszichológiai tanácsadója szerint

soha nem volt nagyobb a kockázata annak, hogy elveszítünk egy teljes nemzedéket, amely megadja magát a traumának és az elviselhetetlen stressznek.

A jelentés szerint a gyerekek nem érzik magukat biztonságban sem otthon, sem az iskolában, és

a folyamatos rettegés miatt sokuknál vizelet-visszatartási, illetve beszédproblémák alakulnak ki.

Akadnak olyanok is, akik teljesen megnémultak az immár hat éve tartó polgárháborúban átélt borzalmak miatt.

Számtalan kamasz menekül önpusztításba,

amelynek formái sokfélék: vannak, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, míg mások a drogokban és az alkoholban keresnek menekvést, vagy maguk is fegyvert fognak.

A jelentés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy látja, hogy a Szíriában élő gyerekek agresszívabbak lettek az elmúlt években, és 71 százalék arról számolt be, hogy a kicsik gyakrabban vizelnek ágyba. A szakértők szerint

mindkét tünet jellemzője a toxikus stressznek és a poszttraumás stressz szindrómának is. Ezek a pszichés betegségek megszakíthatják az agy és egyéb szervek fejlődésének folyamatosságát, és felnőttkori mentális zavarokhoz, illetve függőséghez vezethetnek.

A kiskorú interjúalanyok kétharmada elveszítette legalább egy hozzátartozóját, átélte, hogy lövik vagy bombázzák házát, sőt, akár sebeket is szerzett a polgárháborúban. A megkérdezett felnőttek több mint fele ismer olyan gyereket vagy kamaszt, aki fegyveres csoportokban harcolt.

A Save the Children jelentése felszólította a harcoló feleket, hogy ne használjanak robbanóanyagot lakott területeken, hagyjanak fel az iskolák és kórházak támadásával, és ne sorozzanak be gyerekkatonákat. A szervezet egyúttal sürgette a nemzetközi közösséget, hogy bőkezűen támogassa a szíriai gyerekeknek mentális segítséget nyújtó programokat.

Rovatok