Index Vakbarát Hírportál

Törökország az oroszoktól vesz fegyvert

2017. március 15., szerda 10:16

Orosz Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszerek törökországi szállításáról tárgyalt a múlt héten Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – írja az MTI a Kreml-közeli Izvesztyija napilap információja alapján.

Az értesülést a lapnak Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő és Szergej Sojgu védelmi miniszter is megerősíttette. "A felek érdekeltek, és folytatni fogják a tárgyalásokat" – mondta Peszkov.

Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú termékek exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója kedden azt mondta, Törökország hitelt akar felvenni Oroszországtól orosz fegyverek, többek között a legkorszerűbb légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséhez. Csemezov februárban közölte, hogy Ankara érdeklődik az Sz-400-as iránt, és a felek tárgyalnak a lehetséges szállításról.

Törökország és Oroszország kapcsolata még 2015 novemberében mérgesedett el, miután a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót Szíriában. Hosszas diplomáciai huzavona és szankciókkal dobálózás után a két nyugatkritikus ország végül tavaly nyáron békült ki.

Az Sz-400-as első külföldi vásárlója Kína volt, sajtóértesülések szerint 3 milliárd dollárért rendelt belőle 2015-ben. 2016-ban Indiával írt alá kormányközi megállapodást Oroszország a rakétarendszerek szállításáról.

Rovatok