Index Vakbarát Hírportál

Izrael, ha kell, habozás nélkül elpusztítaná a szíriai légvédelmi rendszereket

2017. március 19., vasárnap 14:35

A két ország között hat éve nem volt olyan súlyos konfliktus, mint most, amikor Szíriából több rakétát lőttek ki hadműveletet végrehajtó izraeli gépek ellen.

Az izraeli légierő megsemmisíti a szíriai légvédelmi rendszereket, ha Bassár el-Aszad elnök hadserege ismét rakétákat lő ki a Szíriában hadműveletet végrehajtó izraeli gépek ellen – figyelmeztetett vasárnap Avigdor Libermann izraeli védelmi miniszter az AFP és az MTI beszámolója szerint.

„A következő alkalommal, amikor a szíriaiak bevetik gépeink ellen a légvédelmi rendszereiket, a legkisebb habozás nélkül megsemmisítjük azokat” – mondta a miniszter, miután Szíriában péntekre virradóra légelhárító rakétákat lőttek az izraeli légierő csapást mérő repülőgépeire; egy szíriai rakétát Jeruzsálemtől északra semmisített meg az izraeli légvédelem Hec (Nyíl) nevű rakétaelfogó rendszere.

A szíriai hadsereg azt állította, hogy lelőttek egy izraeli repülőgépet, egy másikat pedig eltaláltak, de ezt Izrael tagadta: a hadsereg állítása szerint bár „kilőttek néhány rakétát”, de egyik sem találta el a célját. A szíriai háború 2011-es kezdete óta ez a legsúlyosabb konfliktus a két ország között.

„Valahányszor észrevesszük, hogy fegyvereket szállítanak Szíriából Libanonba a Hezbollahnak, meg fogjuk akadályozni. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum” – jelentette ki a miniszter.

Izrael és Szíria hivatalosan háborúban áll egymással évtizedek óta. A két ország viszonya azért is feszültebb, mert a szíriai rendszert Izrael két nagy ellensége, a Hezbollah libanoni síita szervezet és Irán is támogatja. 

Rovatok