Index Vakbarát Hírportál

Szinte az összes szomszédunk boldogabb nálunk

2017. március 20., hétfő 12:22 | aznap frissítve

A boldogság világnapján ismét nyilvánosságra hozta az ENSZ a világ 155 országának boldogság-indexét. A korábbi listavezető Dániát megelőzte Norvégia, a ranglista utolsó helyén pedig a Közép-Afrikai Köztársaság áll.

A listát (itt lehet letölteni) az egy főre eső GDP és a várható egészséges élettartam alapján állítja össze az ENSZ kezdeményezésére léttrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN), amihez hozzászámolják az egyes országok lakóinak véleményét négy témában: - mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, - mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, - mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, - mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Ez alapján a világ 10 legboldogabb országa: 

1., Norvégia

2., Dánia

3., Izland

4., Svájc

5., Finnország

6., Hollandia

7., Kanada

8., Új-Zéland

9., Ausztrália

10., Svédország

De az első 20-ban ott van Ausztria (13.), ami maga mögé utasította Amerikát (14.) is, a németek (16.) pedig nemcsak a belgákat (17.) nyomták le, hanem Nagy-Britanniát is (19.). És ha már a nagyhatalmaknál tartunk, akkor jó tudni, hogy Oroszország a 49., Kína pedig a 79. legboldogabb ország, Észak-Korea viszont érthető okokból nem szerepel a listán.

Ami viszont minket, magyarokat a legjobban érdekel az az, hogyan szerepel kishazánk ezen a ranglistán. Nos,

Magyarország a világ 75. legboldogabb országa.

Ha úgy nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy a középmezőnyben vagyunk, tehát nem olyan rossz a helyzet. Azonban, ha megnézzük a közép-kelet-európai országok boldogság-indexét is - amit az MTI valahogy nem tett meg -,k akkor rögvest kiderül, hogy alig van olyan volt szocialista ország, amelyik boldogtalanabb lenne nálunk. Csehország 23. helye a legfájdalmasabb, de arra sem lehetünk nagyon büszkék, hogy még Románia (57. hely) és Szerbia (73.) is lepipál minket.

Némileg árnyalja a helyzetet, hogy azért van fejlődés, a 2005-2007 között elvégzett kutatáshoz képest Magyarország a pozitív változásokon átment országok között a 44. helyen áll. Ezen a listán az első helyen egyébként Nicaragua szerepel, a legtöbbet pedig Kanada rontott a minősítésén.

A csüggedést viszont nem kell feladni, egy magyar rendező, Szirmai Márton már megtalálta a megoldást arra, hogyan lehetne boldog embereket csinálni a magyarokból. A Remény című rövidfilmet itt nézheti meg, csak 17 perc, de bőven megéri:

Rovatok