Index Vakbarát Hírportál

Harmadik életfogytiglanját is megkapta Carlos, a Sakál

2017. március 28., kedd 18:48

Újabb életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Carlos, a Sakál, akit ezúttal egy 1974-ben elkövetett kézigránátos támadásért ítélt el a párizsi különleges, terrorcselekményekkel foglalkozó törvényszék, írja az MTI.

Carlos, a Sakál jómódú családból származó venezuelai értelmiségiként kezdte pályáját, majd radikális baloldaliként folytatta, idővel pedig a világ egyik leghíresebb terroristája vált belőle, aki magát szerényen csak profi forradalmárnak nevezte. Két évig Budapesten is élt, a második kerületben, amíg 1985-ben ki nem utasították az országból.

A 67 éves Carlos már több mint húsz éve egy francia börötönben ül, miután 1994-ben Szudánban elfogták, három évvel később pedig életfogytig tartó börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas rendőrgyilkosságért. 2011-ben aztán újabb életfogytig tartó börtönbüntetést kapott a nyolcvanas évek első felében elkövetett merényletekért, amelyekben összesen tizenegy ember vesztette életét, és mintegy százötvenen megsebesültek.

Az öt bíróból álló párizsi testület kedden arra jutott, hogy 1974 szeptemberében Carlos hajította el azt a kézigránátot a párizsi Drugstore Publicis bevásárlóközpontban, amely két ember életét oltotta ki, illetve további 34 embert sebesített meg. Ez volt a legrégebbi terrortámadás, ami miatt felelnie kellett.

A vád szerint a merénylet összefüggésben állt a hágai francia nagykövetségen 1974-ben végrehajtott túszejtéssel. A Japán Vörös Hadsereg nevű felkelőcsoport egyik kommandója, amely a Népi Front Palesztina Felszabadításért nevű szervezethez tartozott, a túszok elengedéséért cserébe egyik tagjuk szabadon engedését követelte a francia hatóságoktól. Az ügyészség azt állította, hogy Carlos, aki ekkoriban a népi front különleges osztagának volt a tagja, azért hajtotta végre a kézigránátos támadást, hogy a francia kormányra nyomást gyakoroljon. Sikerrel is járt, miután a francia hatóságok el is engedték japán foglyukat.

Carlos abszurdnak nevezte a több mint negyven évvel ezelőtti ügy miatt folytatott eljárást, és tagadta, hogy köze lett volna a gránátos támadáshoz. Ügyvédje ugyan közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen, Carlos helyzetén ez azonban nem sokat változtat. A per valódi célja az volt, hogy elégtételt adjon az áldozatok hozzátartozóinak, és hogy rekonstruálja a Sakál franciaországi merényleteinek sorát.

Rovatok