Index Vakbarát Hírportál

Litvánia szerint Putyin 24 óra alatt le tudja támadni a Baltikumot

2017. április 3., hétfő 14:37

Litvánia titkosszolgálata szerint Oroszország katonai fejlesztései révén a parancs kiadását követően már 24 órán belül képes lenne támadást indítani a balti országok ellen, Litvánia, Lettország, Észtország ellen és ez a gyorsaság olyan mértékű, hogy a NATO csupán a térségben eleve jelen lévő erőivel tudna ellenállni, írja az MTI.

A litván titkosszolgálat a Litvánia fenyegetettségéről készült legutóbbi éves jelentésében úgy fogalmaz, hogy becslései szerint Oroszország korszerűsítette a kalinyingrádi exklávéban lévő haderejét, modernizálta a vadászbombázókat és a rakétarendszereket.

"Ez az a fejlemény, amely azt üzeni a NATO-nak, hogy gyorsítania kellene döntéshozatali rendszerén. A NATO reakcióideje nem annyira gyors, mint amennyire szeretnénk" – mondta Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter újságíróknak a titkosszolgálati jelentés hétfői sajtótájékoztatóján. A NATO az idén ezer-ezer katonát vezényel mindhárom balti országba, továbbá Lengyelországba a már ott lévő kisebb kontingensei megerősítése végett. "Pillanatnyilag megfelelő ez az erő, de középtávon további haderőt szeretnénk, és nem csupán szárazföldi alakulatokat, hanem légvédelmet és olyan hadikapacitást, amely képes megakadályozni bármilyen blokádot ellenünk" – mondta a litván védelmi miniszter.

Dmitrij Peszkov,

a Kreml szóvivője alaptalannak és oroszellenes hisztériának nevezte a litván aggodalmakat, hozzátéve, hogy Moszkva mindig jó kapcsolatokra törekedett a balti államokkal.

Litvániát, Lettországot és Észtországot az 1940-es években kebelezte be a Szovjetunió, de annak széthullása után visszanyerték függetlenségüket, és jelenleg tagjai mind a NATO-nak, mind pedig az Európai Uniónak. A három kis ország egyre nyugtalanabbul tekint Moszkvára azóta, hogy Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet.

Rovatok