Index Vakbarát Hírportál

Százan halhattak meg egy szíriai vegyifegyver-támadásban

2017. április 4., kedd 21:23

Legalább százra tehető az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban kedden végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás halálos áldozatainak a száma. Idlíb tartományt a kormányellenes erők és szélsőséges csoportok uralják. A 2011 márciusa óta tartó, 320 ezer halálos áldozatot szedő konfliktus során már számos alkalommal érkeztek hírek mérges gázok bevetéséről, pedig Szíria 2013-ban ratifikálta a vegyi fegyverek tilalmáról kötött nemzetközi egyezményt.

Egy kórházakat finanszírozó szervezet szerint mintegy 400 ember sebesült meg a támadás következtében, ők légzési nehézségekkel küszködnek. A Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége úgy tudja, hogy az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun települést érték először csapások, majd a lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő mentőszervezet helyi központját és az ar-Rahme kórházat is eltalálták.

A szíriai ellenzék a damaszkuszi kormányt vádolta meg a támadás elkövetésével, a szíriai hadsereg viszont tagadta, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be. Az eset miatt az ENSZ vizsgálatot indít, és a Biztonsági Tanács is tanácskozik az ügyről.

A szíriai hadsereg kategorikusan tagadta, hogy a kormányerők vegyi fegyvert vetettek volna be, és a lázadók propagandájának nevezte az értesülést. Hangsúlyozták, hogy a kormányerők eddig soha és sehol nem használtak vegyi fegyvert, és a jövőben sem fognak ilyet tenni. Az al-Maszdar című lap katonai tisztségviselőkre hivatkozva azt jelentette, hogy a szíriai légierő "terroristák" vegyifegyver-raktárára mért csapást az idlíbi településen.

A Fehér Ház és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a damaszkuszi kormányt tette felelőssé a feltételezett gáztámadásért. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország védelmi minisztériuma közölte: orosz repülőgépek nem hajtottak végre bevetést a szóban forgó térségben.  

Munzer Halíl, Idlíb tartomány egészségügyi vezetője szerint a támadásban szarint és klórgázt alkalmaztak. Az ENSZ bejelentette, hogy Szíriával foglalkozó vizsgálóbizottsága nyomozást indít a feltételezett vegyifegyver-támadás, illetve azt követően egy egészségügyi létesítmény elleni támadás ügyében. Az ENSZ-bizottság hangsúlyozta: vegyi fegyver használata és egészségügyi létesítmények szándékos célba vétele háborús bűntettnek és az emberi jogok súlyos megsértésének minősül. 

A BT sürgős összehívását Franciaország kérte, Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint a vegyi fegyverek alkalmazása a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény elfogadhatatlan megsértése, és újabb bizonyítéka a szíriai népet évek óta sújtó barbárságnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök embertelennek nevezte a támadást, amely veszélyezteti a békefolyamatot. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy távolítsanak el valamennyi vegyi fegyvert Szíriából.

Rovatok