Index Vakbarát Hírportál

Felháborodott a világ a haldokló gyerekek látványától és az orosz magyarázattól

2017. április 5., szerda 14:45

Az eddigi adatok szerint 72 civil halt meg kedd este, köztük 20 gyerek, amikor vegyifegyver-támadás rázta meg Szíria egyik városát, Han Sejkunt az északi Idlib tartományban. 

Ám miközben a brutális képsorok, a halott gyerekek fotói megrázták a világot és végigsöpörtek a közösségi médián (is), egyelőre egy cinikus tagadáscunaminál tart az ügy: 

 A lázadókkal szimpatizáló Idlib Médiaközpont posztjai

Ráadásul ha maga a gáztámadás nem lett volna elég brutális, utána még a sérülteket kezelő kórházakat is légicsapás érte, állítják szemtanúk.

Egyes sebesülteket Törökországba vittek ellátásra. Egy ott kezelt nő azt mondta, a gáz hatására nem tudtak lábra állni, szédültek, hánytak, nem kaptak levegőt. 

A WHO azt közölte, hogy ideggáznak megfelelő tüneteket tapasztaltak az áldozatokon, külsérelmi nyomok nem voltak a halottakon, a halál oka pedig gyors lefolyású, hasonló tünetegyüttes volt, amelyek között a legfőbb az akut légzési elégtelenség. 

Az NBC összeállítása helyi felvételekből

Donald Trump amerikai elnök elítélte "Aszad förtelmes akcióit", és Obamát hibáztatta, hogy gyenge volt Szíria ügyében. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan összeül, hogy tárgyaljon az ügyről. Amerika, a britek és a franciák Brüsszelben tanácskoznak, hogy összeállítsanak egy támadást elítélő dokumentumot. Azonban ennek elfogadását minden bizonnyal blokkolni fogják az oroszok a vétójogukkal, ahogy eddig hét alkalommal tették.

Az EU külügyi biztosa, Federica Mogherini azt mondta, a képek, amelyeket látott, megerősítik abban, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy végre közösen tegyünk a békéért, beleértve a helyi közösségeket és a szíriai feleket is.

A szíriai kormány legutóbb 2013 augusztusában keveredett hasonló intenzitású vádak közepébe, akkor Damaszkusz lázadók által ellenőrzött területén volt több száz áldozatot követelő szarintámadás. Aszad akkor is tagadta, hogy köze lenne az egészhez, és a lázadókat hibáztatta.

Később beleegyezett, hogy megsemmisíti Szíria vegyifegyvereit, de a támadások ettől nem szűntek meg.

Rovatok