Index Vakbarát Hírportál

Trump: Ez túlment minden határon

2017. április 5., szerda 21:12 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnököt is mélyen megrázták a szíriai Han Sejkunt ért vegyifegyver-támadás képsorai.  A CNN szerint  úgy fogalmazott, hogy nála „ez minden határon túlment”, és teljesen más szemmel néz ezentúl Szíriára és Bassár el-Aszad rezsimjére. Trump erről egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt, amikor rákérdeztek az Obama felelősségét firtatót keddi kijelentéseire.

Kedden este az eddigi adatok szerint hetvenketten meghaltak, köztük húsz gyerek, amikor brutális támadás érte az északi Idlib tartományban lévő várost. A felelősséget egyik harcoló fél sem vállalta. Az egész világ megdöbbent a képeken, amiket a kórházakban készítettek a lázadókkal szimpatizáló médiaközpont munkatársai.

Közben az MTI azt írja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülése szavazás nélkül ért véget. A BT tagjai kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy kudarcot vallottak a hat éve húzódó háborúban. Egy amerikai-brit-francia szövegezésű határozattervezetről kellett volna dönteniük, amely a támadást elítélte volna, és vizsgálatot rendelt volna el. Szankciókról ugyanakkor nem volt szó, pedig korábban ezt Francois Hollande francia elnök is követelte.

Nikki Haley, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője Oroszországot bírálta, amiért nem fogta vissza szíriai szövetségesét. Haley lelkiismeretlennek nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és hozzátette, hogy Szíriának, Oroszországnak és Iránnak „nem áll érdekében a béke”.

Ha Oroszország eleget tett volna a kötelességének, semmilyen vegyi fegyver nem maradt volna, amit a szíriai rezsim használhatna

– mondta az amerikai nagykövet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkvának Aszad elnök rendszerével kapcsolatos álláspontja változatlan.

A Brüsszelben tartott nemzetközi donorkonferencia résztvevői hatmilliárd dollárt ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíria támogatására.

Rovatok