Index Vakbarát Hírportál

Le Pen: Franciaország nem felelős a zsidók deportálásáért

2017. április 10., hétfő 14:43 | aznap frissítve

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front vezetője és elnökjelöltje hétfőn úgy vélekedett, hogy Franciaország nem felelős a franciaországi zsidók deportálásáért a második világháború idején.

Nem hiszem, hogy Franciaország a felelős Vel d'Hiv-ért. Úgy vélem, hogy voltak felelősök, azok, akik hatalmon voltak akkoriban, de nem Franciaország

- jelentette ki a politikus egy interjúban arra célozva, hogy 1942 júliusában 13 ezer zsidót gyűjtött be a francia rendőrség a párizsi Velodrome d'Hiver nevű stadionban, ahonnan náci haláltáborokba deportálták őket.

Az MTI híradása szerint az izraeli külügyminisztérium a közösségi médiában utasította vissza Le Pen kijelentését. "Ez a kijelentés ellentétes a történelmi tényekkel, ahogyan azt korábbi francia államfők is kinyilvánították" - közölte a zsidó állam külügyminisztériuma.

A francia történelem egyik legsötétebb korszakában, a náci Németországgal kollaboráló francia Vichy-rendszer alatt összesen mintegy 76 ezer deportált francia zsidót gyilkoltak meg haláltáborokban, és a történtek ma is vitát kavarnak a francia társadalomban.

Francois Hollande francia köztársasági elnök 2012-ben úgy emlékezett meg az 1942-es deportálásokról, hogy az "Franciaországban, Franciaország által elkövetett bűncselekmény" volt. Korábban, 1995-ben Jacques Chirac akkori elnök bocsánatot kért a történtek miatt a francia zsidó közösségtől.

Marine Le Pen kijelentése visszaüthet az elnökválasztási kampányban, amelynek ő az esélyese az első fordulóban, de a másodikban valószínűleg veszíteni fog. A kommentárját máris bírálta fő vetélytársa, a függetlenként induló Emmanuel Macron, és emlékeztetett arra, hogy Marine Le Pen édesapja Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikus, akit a bíróság többször is elítélt antiszemita és rasszista nyilatkozatai miatt. Marine Le Pent más francia elnökjelöltek és az izraeli külügyminisztérium is bírálta kijelentéséért.

Rovatok