Index Vakbarát Hírportál

Chaten kért tanácsokat másik dzsihádistáktól a stockholmi merénylő

2017. április 10., hétfő 14:29 | aznap frissítve

A politonline.ru orosz weboldal hétfőn közölt beszámolójából kiderült, hogy Rakhmat Akilov a pénteki támadás előtt és után is kapcsolatba lépett más, oroszul beszélő radikálisokkal a Telegram üzenetváltás-szolgáltatón keresztül, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szimpatizánsai által létrehozott chatfelületen, írja az MTI. A portál számos részletet is közölt a beszélgetésekből, amelyekhez a Telegramon működő, Dzsihád nevű csatorna adminisztrátoraitól jutott hozzá.

Az üzbég férfi egy tádzsik radikálissal például közölte, hogy szándékában áll ellopni egy nagyobb járművet, amelyet fegyverként felhasználhatna.

Holnap délután szeretnék egy nagy járművet találni, hogy embereket gázolhassak vele"

- írta. Azt is megkérdezte chatpartnerétől, hogyan kell bombát készíteni, valamint lelkesen magyarázta, hogy rendelkezik gyufával, acetonnal, öngyújtó utántöltő gázzal, öngyújtókkal és csavarokkal, melyek egy házi készítésű bomba elkészítéséhez szükségesek. A merénylet után a férfi a következőt írta chaten: "Rosszul vagyok, csak néhány embert sikerült elgázolnom Stockholm belvárosában, mivel az autó letért az útról". Megjegyezte, hogy videóra vette a támadást, majd beszélgetőtársa kérdésére válaszolva elmondta, hogy jelenleg egy repülőtéren van és meg akar szökni Svédországból. Habár a szolgáltató adatai szerint a gyanúsított valóban a repülőtéren tartózkodott, a férfit Stockholm egyik elővárosában fogták el még péntek délután, egy boltban, ahol furcsa viselkedése szúrt szemet.

Nemzeti gyásznap Svédországban

Svédország-szerte egy perc néma csenddel emlékeztek a pénteki stockholmi, gázolásos terrortámadás áldozataira hétfőn, írja az MTI. A kormány nemzeti gyásznapot hirdetett, a stockholmi városházánál tartott megemlékezésen pedig kijelentette: Svédország soha nem kapitulál a terrorizmus előtt. A megemlékezésen a királyi család, a kormány és a svéd parlament tagjai is részt vettek.

"Sosem engedünk az erőszaknak. Nem engedjük meg, hogy a terrorizmus győzedelmeskedjen. Stockholm nyitott és toleráns város marad" – jelentette ki Karin Wanngard, a svéd főváros polgármestere. A támadás helyszínének környékén 20-50 ezer fős tömeg gyűlt össze az egyik közösségi oldalon szervezett "szeretettüntetésre", hogy világossá tegyék: elutasítják a terrorizmust.

Stockholm központjában múlt pénteken egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. Négy ember halt meg, tizenöten pedig megsérültek. A rendőrség két embert vett őrizetbe az ügyben, az egyikük egy 39 éves, üzbég férfi, aki bevallotta bűnösségét. A férfi korábban letelepedési engedélyt kért, de kérelmét elutasították, de kitoloncolni már nem sikerült az országból, mert a hatóságok nem akadtak a nyomára.

Rovatok