Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea ismét atomrobbantást tervez

2017. április 13., csütörtök 12:55

Phenjan készen áll egy újabb kísérleti atomrobbantáshoz - ez lesz a hatodik -, írja az MTI dél-koreai médiumokra hivatkozva. A teszt időpontja vélhetőleg április 15.-én lesz, Kim Dzsongun nagyapjának, az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóján.

Nem csak Dél-Korea, de Japán is feszülten figyeli az észak-koreai eseményeket, Abe Sindzó japán kormányfő szerint az sem kizárt, hogy Észak-Korea szaringázzal töltött rakétákat képes bevetni. Emiatt az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával, Kínával, Oroszországgal és más államokkal közösen azt követelik Phejantól, hogy ne provokáljon, tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és mondjon le atom- és rakétaprogramjáról. 

Az USA bekeményít

Egyes kommentárok szerint Donald Trump szíriai rakétatámadása egy Kim Dzsongunnak szóló figyelmeztetés volt. Bár ez minden bizonnyal egy túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak, de az USA hadihajókat  - az ötezer embert és 60 repülőgépet szállító repülőgép-hordozót, a USS Carl Vinsont, két rombolót, és egy rakétahordozó cirkálót - irányított Észak-Korea irányába.

Ennek persze Észak-Korea sem örül, az állami média kedden már az Egyesült Államok elleni atomcsapással fenyegetőzött, ha Phenjan jelét látja az amerikai agressziónak. 

 

Rovatok