Index Vakbarát Hírportál

Ezer menekült hiányzik egy leégett francia táborból

2017. április 13., csütörtök 09:44

Tűz pusztított a franciaországi Grande-Synthe menekülttáborban, ahonnan közel 1000 menekült hiányzik, írta szerdán a Local. A lángok azután keletkeztek, miután több száz táborban élő afgán és kurd egymásnak esett. 

A tábort Franciaország északi részén, Dunkerque város mellett hozta létre egy humanitárius szervezet, ahol a menekülteknek faházakat, zuhanyzókat és főző felszerelést biztosítottak.  A létesítmény 2016 márciusában nyílt meg.

A tűz elpusztította a menedékek nagy részét, a 300 faházból 70 maradt többé-kevésbé épségben. A menekültek elszállásolását így három tornateremmel akarták megoldani, de azt csak 500-an vették igénybe, így közel ezer ember hiányzik. A hatóságok aggódnak, mert a menekültek célja lehet Párizs és az Egyesült Királyság is, ami további problémákat okozhat. Ráadásul ezek az emberek nem beszélnek franciául és a többségük még gyerek.

Megszólaltak az elnökjelöltek is

Április 23-án lesz az első fordulója a francia elnökválasztásnak, így a jelöltek sem hagyták figyelmen kívül az eseményeket. A szélsőjobboldali és nacionalista Marine Le Pen azt nyilatkozta, hogy meg kell akadályozni ezt a káoszt és azt ígérte, hogy az elnöksége alatt minden menekülttábort felszámol. Fő riválisa, a független Emmanuel Macron pedig azt hangsúlyozta, hogy újra le kell ülni tárgyalni a britekkel, mert most Franciaország kénytelen határőrt játszani a számukra.

Rovatok