Index Vakbarát Hírportál

Megerősített biztonsági intézkedésekkel készülnek a francia elnökválasztásra

2017. április 16., vasárnap 13:11

Több mint 50 ezer rendőrt mozgósítanak a most is járőröző katonák mellett Franciaországban az elnökválasztás idejére, írja az MTI. Matthias Fekl francia belügyminiszter bejelentette: hatóságok mind a 67 ezer választóhelyiséget és a jelölteket külön is biztosítják az április 23-án esedékes első és a május 7-i második fordulóban.

A terrorveszélyen túl a hatóságok a politikai szélsőségesek rendbontására is készülnek. "Semmilyen veszély nem zárható ki. Az a célunk, hogy szabadon és nyugalomban lehessen megtartani a választásokat" - mondta a belügyminiszter. 

A belügyminiszter szerint a terrorfenyegetettség továbbra is "állandó és magas szintű,

ahogy azt a Londonban, Stockholmban és máshol történt merényletek sorozata bizonyítja". Elmondta, hogy márciusban "19 terrorelhárítási előállítást" foganatosítottak országszerte.

Franciaországban a 2015 novembere, a párizsi merényletek óta rendkívüli állapot van érvényben. Ez különleges jogköröket biztosít a rendőrségnek, ha terrorgyanús esetben kell intézkedniük.

A Le Journal du Dimanche értesülése szerint a titkosszolgálatok konkrét fenyegetésekre figyelmeztették a legfőbb elnökjelölteket, amik a politikusok személyes biztonságát és a kampányszékhelyeket is érintik. A biztonsági szervek részletes tájékoztatást kaptak.

A lap feltételezésére, hogy Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének esetleges továbbjutása a második fordulóba utcai megmozdulásokat válthat ki, a belügyminiszter elmondta: "bárhogy alakul is, a köztársaság nem fogja tűrni a közrend megzavarását. Bármelyik politikai oldal szélsőségeseinél lehetségesek rendzavarások. De számítunk a jelentős őszinte állampolgári megmozdulásokra is, s azok zavartalan lefolyását is biztosítanunk kell" - tette hozzá.

Rovatok