Index Vakbarát Hírportál

Bécs szerint meg kell szakítani az EU-s csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

2017. április 17., hétfő 19:29 | aznap frissítve

Vezető osztrák politikusok szerint meg kellene szakítani a harminc éve akadozó uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a megkérdőjelezhető eredményű vasárnapi népszavazás után, írja az MTI. Christian Kern kancellár meglehetősen keményen nyilatkozott:

Azzal, ami tegnap történt, Törökország tagsági próbálkozásai el lettek temetve. Most egy új korszakba lépünk.

Nyilatkozott a médiának Sebastian Kurz külügyminiszter is, aki úgy fogalmazott, hogy a török népszavazás után már nem lehet visszatérni a korábbi ügymenethez. „Becsületesnek kell lennünk az Európai Unió és Törökország viszonyában. Meg kell szakítanunk a belépési tárgyalásokat, és helyette egy jószomszédi megállapodásról kell egyezséget kötni” – írta egy Twitter-üzenetben.

Hétfőn az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői azt közölték, hogy a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Ezzel összhangban az államfő jogköreit kiterjesztő alkotmánymódosításról tartott referendum érvénytelenítését kérte a legnagyobb világi ellenzéki török párt.

A németek, franciák óvatosan fogalmaztak

Angela Merkel német kancellár és Sigmar Gabriel külügyminiszter ennél visszafogottabban reagált. Azt írták közös közleményükben, hogy Németország tudomásul veszi a szavazás eredményét, és felhívták a figyelmet arra, hogy a referendum „szoros eredménye megmutatja, mennyire mélyen megosztott a török társadalom, ami nagy felelősséget jelent a török vezetés, és személyesen Erdoğan elnök számára”. A franciák is arra kérték a török vezetést, hogy kezdeményezzenek párbeszédet a török társadalmat alkotó valamennyi politikai erővel.

Ezzel szemben Fehéroroszország elnöke Alekszandr Lukasenko üdvözölte az eredményt. „Az alkotmányreform mellett állást foglalva a török nép támogatta a jelenlegi hatalomnak a gazdasági növekedésre, az ország politikai stabilitására és békéjére irányuló erőfeszítéseit” – emelte ki a közlemény szerint Lukasenko, aki meggyőződését fejezte ki, hogy a népszavazáson elfogadott döntés tovább erősíti Törökország szuverenitását és függetlenségét.

Törökország 1987 áprilisában nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, de előtte már negyed évszázada társulási viszony kötötte a blokkhoz. A népszavazásról szóló elemző cikkünket itt találja.

Rovatok