Index Vakbarát Hírportál

Erdogan május közepén találkozik Trumppal

2017. április 20., csütörtök 20:48

Recep Tayyip Erdogan török elnök május közepén találkozik Donald Trump amerikai elnökkel az Egyesült Államokban - jelentette az MTI.  Erdogan közvetlenül Kínába tervezett hivatalos útja után, május 16-án utazik tovább az Egyesült Államokba, ahol két napos látogatást tesz. A török elnök úgy fogalmazott: gyümölcsöző és célirányos lesz a találkozó. Erdogan nem fejtette ki, hogy ez mit jelent pontosan, de nem hangzik túl jól. 

A két vezető először találkozik személyesen azóta, hogy Trumpot január 20-án beiktatták hivatalába.

Az NTV török hírtelevízió úgy értesült: a török államfő a végrehajtó elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazás érvénytelenítési kérelmeinek visszautasítására vonatkozóan azt is mondta, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) biztos döntést hozott, ezzel az ügy le van zárva.

A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Haza Párt (VP) is a referendum érvénytelenítését kérvényezte annak törvénytelenségére hivatkozva. Állításuk szerint a YSK legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amik nem voltak hivatali pecséttel ellátva és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét. A YSK szerdán visszautasította a panaszokat.

Rovatok