Index Vakbarát Hírportál

Weber: Orbán számára is vannak határok, amiket nem léphet át

2017. április 22., szombat 14:25 | aznap frissítve

A magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez

- mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Der Spiegel című hírmagazinnak az MTI szemléje szerint. Weber szerint utólagos javításokat kell végrehajtani a magyar felsőoktatási törvényen, ha az Európai Bizottság ilyen igénnyel áll elő.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa arra a felvetésre, hogy míg az EU-ban és az EPP-ben gyorsan egyetértésre lehet jutni, ha Recep Tayyip Erdogan török államfő autokratának minősítéséről van szó, Orbán Viktor magyar kormányfő viszont az uniós tag Magyarországon felszámolja a demokráciát és Horst Seehofer CSU-elnök ennek ellenére hízeleg neki. Manfred Weber azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök számára is vannak határok, amelyeket nem lehet átlépni.

Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezheti alku tárgyá.

Weber közölte, várja az Európai Bizottság értékelését arról, hogy az új magyar felsőoktatási törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal. Mint mondta, amennyiben a bizottság utólagos javításokat kér, Orbánnak eleget kell tennie a kérésnek.

Arra a kérdésre, hogy mennyire hitelesen tud politizálni a populistákkal szemben, ha tolerálja Orbán Viktort a jobbközép pártokat összefogó EPP-ben, a frakcióvezető kijelentette, hogy

Nincs EPP-tagság minden áron. Az április 29-i uniós csúcs előtt tartandó EPP-találkozón világosan beszélünk majd Orbánnal.

Mint mondta, a magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez, megállapodásokhoz, ami a Fidesz EP-képviselőire is vonatkozik. Velük szemben "más kormányok az EU-ban sajnos másként viselkednek", Romániában a szociáldemokraták gyengítik a korrupció elleni törvényeket, Lengyelországban pedig a kormány "félreállítja" az alkotmánybíróságot.

Arra a kérdésre, igaza lehet-e Timothy Garton Ash brit történésznek, aki az appeasement - békéltetés, nyugtatgatás - politikájának követésével vádolja az EPP-t és azt állítja, hogy a párt nem akar lemondani a 12 magyar képviselőről, akik biztosítják számára az egyértelmű többséget az EP-ben, Manferd Weber kijelentette, hogy mindennek semmi köze az appeasementhez.

Nem nyugtatgatunk minden áron. Az EPP nem ismételheti meg a szociáldemokraták hibáját, akik Franciaországtól Hollandiáig a jelentéktelenné válás ellen küzdenek.

Az EPP a politikai közép pártja, de a demokratikus jobboldalé és a nemzeti patriótáké is, és ezek olyan irányzatok Európában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Rovatok