Index Vakbarát Hírportál

Aknára hajtottak Ukrajnában az EBESZ-békefenntartók, egyikük meghalt

2017. április 23., vasárnap 14:52 | aznap frissítve

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, egy német megfigyelő megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott – írja az MTI, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vasárnapi Twitter-bejegyzésére hivatkozva. Jelenleg Ausztria tölti be az EBESZ soros elnökségi tisztségét.

"A kolléga halála sokk az egész EBESZ számára" – írta a külügyminiszter, és a történtek maradéktalan kivizsgálását szorgalmazta. A misszió egyik munkatársa azt közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy az elhunyt békefenntartó orvos volt. Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében, Prisib település mellett történt. A luhanszkiak azt állítja, hogy a megfigyelő misszió gépkocsija letért a fő útvonalról, és másodrendű utakon haladt, ami tilos az EBESZ megfigyelői számára. A luhanszkiak szerint ukránok tájékoztatták félre a békefenntartókataz ukrán hadsereg az incidens után tüzérséggel lőtte Prisib település környékét, akadályozva ezzel az eset kivizsgálását.

Az ukrajnai missziót vezető török diplomata, Ertugrul Apakan Kurznak telefonon elmondta, hogy több mint 600 fegyvertelen megfigyelő teljesít szolgálatot a konfliktusövezetben, ennyien felügyelik a tűzszünet betartását.

Az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta több mint tízezren vesztették életüket. Az Európai Unió átfogó szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a szakadárok támogatása miatt.

Rovatok