Index Vakbarát Hírportál

Meleg aktivista volt a Párizsban agyonlőtt rendőr

2017. április 23., vasárnap 11:49

Ott volt a párizsi Bataclan elleni terrortámadás után is, dolgozott menekültekkel és LMBT szervezeti tag volt a Champs-Élysées-n lelőtt Xavier Jugelé.

A 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpia előtt, az oroszországi homofób, a "homoszexuális propagandát" megtiltó törvények ellen tiltakozva lépett be a Flag nevű, a francia leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű rendőröket képviselő szervezetbe Xavier Jugelé, a rendőr, akit csütörtökön este lőtt agyon egy szélsőséges, egy Iszlám Állam által felvállalt merényletben, Párizsban.

"Egyszerű ember vol, aki imádta a munkáját, és aki igazán elkötelezett volt az LMBT-ügyek iránt" - mondta róla a New York Timesnak Mickaël Bucheron, a Flag elnöke. "Nagyszerű ember és nagyszerű barát volt; nagy sokk számunkra, ami történt", tette hozzá az elnök. Jugelé 1979-ben született Bourges-ban, párjával élettársi kapcsolatban élt.

A rendőr akkor is szolgálatot teljesített, amikor 2015-ben terroristák támadták meg a párizsi Bataclan klubot, legalább 130 embert megölve. Később jelen volt a Sting-koncerten is, amellyel egy évvel később újranyitott a klub; akkor azt mondta: "Tanúként, szimbolikus jelentéssel vagyunk ma itt, hogy megvédjük a polgárjogokat. Ez a koncert az életet ünnepli,

és nemet mond a terrorizmusra."

Xavier Jugelé 2010 előtt a csendőrségnél dolgozott, nemrég pedig már elbúcsúzott kollégáitól, ugyanis éppen távozott volna a párizsi rendőrségtől, hogy az igazságügyi rendészethez csatlakozzon. A rendőrség szóvivője azt mondta róla, professzionalizmusáról volt ismert, "kiváló kolléga volt".

Jugelé korábban dolgozott Görögországban is, ahol a menekültválsággal küzdő helyi rendőröknek segített.

Rovatok