Index Vakbarát Hírportál

Moszkva nem akar a csecsenföldi melegekkel foglalkozni

2017. április 24., hétfő 20:11

A Novaja Gazeta nevű független orosz napilap írta meg két héttel ezelőtt, hogy Csecsenföldön begyűjtik, kínozzák és koncentrációs táborba zárják a melegeket. A lap az üldöztetések során két ember meghalt, százat pedig elzártak. Az ügy kirobbanása után több nemzetközi szervezet arra kérte az orosz hatóságokat, hogy vizsgálják meg alaposan a lap állításait. Moszkva azonban érdemben nem vizsgálta ki az ügyet, mert nem tartották megalapozottnak a Novaja Gazeta állításai. Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető rágalmazásnak minősítette a lap állításait, és biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy nem üldözik a menekülteket.

Most a Novaja Gazeta arról írt cikket, hogy Kadirov átverte Putyint

– számolt be erről az MTI. Az orosz napilap szerint Kadirov véletlenül el is szólta magát, ugyanis amikor múlt szerdán Putyinnal beszélt az ügyben, azt mondta, a Novaja Gazeta hamisan állította, hogy nemi orientációja miatt meggyilkolták volna Haszu Tepszukajev teológust. Csakhogy a cikkben nem szerepelt egyik üldözött meleg sem név szerint.

"Ramzan Kadirov nyilvánvalóan nem gondolta végig a Putyinnal folytatott beszélgetését. Miközben sietett hazugsággal megvádolni a Novaja Gazetát, ő maga csapta be az elnököt. Az a tény, hogy Kadirov elsőként hozta nyilvánosságra (Tepszukajev) személy- és családi nevét, azt bizonyítja, hogy Csecsenföld vezetője jól értesült az adott helyzetről. De semmiképp sem a Novaja Gazeta publikációiból tudhatta meg ennek az embernek a nevét. Az a nyilvános térben egyáltalán nem fordult elő" – írta a lap.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője hétfőn Szentpéterváron kijelentette: a Kremlnek nincs alapja azt feltételezni, hogy Kadirov valótlan információval látta volna el az elnököt. Peszkov szerint Putyinnak a szakszolgálatok és a rendvédelmi szervek nem tettek olyan jelentést, amely szerint állampolgárok panaszt tettek volna a sajtó által tárgyalt ügyben. 

Az újság minden rendelkezésére álló adatot elküldött a rendőrségnek, köztük 26 olyan ember személyi adatait is, akiket a térségben atrocitások értek azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak.

Rovatok