Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: 54 éve várunk az ajtóban, nem várunk tovább

2017. április 25., kedd 21:44

Törökország átgondolja álláspontját az európai uniós csatlakozás kérdésében, ha az EU tovább várakoztatja és bizonyos tagállamok kitartanak jelenlegi ellenséges mentalitásuk mellett – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden ankarai palotájában.

Azt mondta, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keddi határozata, amely újra nyitja a monitoring eljárást Törökországgal szemben, teljes mértékben politikai döntés és Ankara nem ismeri azt el.

Kész az uniós csatlakozás ügyét népszavazásra bocsátani, Törökország ugyanis nem tud 54 év után is még határozatlan ideig várni "az ajtóban". "Ha nem viselkednek őszintén, meg kell találnunk a kiutat. Miért akarnánk még? 54 évről beszélünk" – mondta Erdogan az MTI szerint.

Mint írtuk, a mostani török helyzet könnyen betehet az ország amúgy is vánszorgó uniós csatlakozási tárgyalásainak. Pedig a 2000-es évek derekán úgy tűnt, az akkor még mérsékelt iszlamistának és reformernek tartott Recep Tayyip Erdoğan adhat lendületet a törökök csigalassú európai integrációjának.

Az ország már 1963-ban társulási szerződést kötött az EU elődjével, amelyben belengették a tagság lehetőségét. A csatlakozási kérelmet 1987-ben adták be, de a tárgyalások csak 2005-ben indultak. Ehhez többek között az kellett, hogy Erdoğan miniszterelnöksége alatt eltöröljék a halálbüntetést.

Az utóbbi időben viszont  rohamosan romlott a kapcsolat  több uniós tagállam és intézmény, valamint a török kormány között. Nyugatról egyre ferdébb szemmel nézték Ankara jogállam-bontogató lépéseit, amelyek az Erdoğanék elleni tavalyi,kudarcba fulladt puccskísérlet  után pörögtek fel igazán. A másik oldalról a támogatást hiányolták a félresikerült hatalomátvételi kísérlettel szemben, és a török elnök azzal fenyegetőzött, hogynépszavazással vonhatják vissza az uniós csatlakozási kérelmet .

Rovatok