Index Vakbarát Hírportál

Le Pen lemond a pártelnökségről

2017. április 25., kedd 06:47

Miután a korántsem bombabiztos előrejelzéseknek megfelelően Emmanuel Macron mellett Marine Le Pen jutott be az elnökválasztás második fordulójába, a Nemzeti Front (FN) elnöke közölte: lemond a pártelnökségről, mert ha nyer, államfőként az egész nemzetet kell képviselnie – írta a BBC.

A nemzeti radikális politikus a prognózisok szerint kevésbé esélyes a politikába független mozgalmával berobbant 40 éves Macronnal szemben, mert kevésbé tud nyitni azok felé, akik ellenzik a radikális FN politikáját, amelynek fontos része az EU-ból való kilépés lehetősége. A pártelnöki posztról való lemondással Le Pen minden bizonnyal a vele szemben bizalmatlan választókat igyekszik megnyerni. 

Le Pen szerint a nemzeti és az azt veszélyeztető EU közötti választásról szól a megmérettetés. 

A választás első fordulójában Macron 24, Le Pen 21,3 százalékot szerzett, így példátlan kettőst hozott a második forduló, hiszen a szocialisták jelöltje, Benoit Hamon mindeössze 6,4, a Republikánusok korábban győzelemre esélyes jelöltje, Francois Fillon 20 százalékot kapott. A bejutásért komoly versenyben volt Jean-Luc-Mélenchon is, de a radikális, EU- és NATO-ellenes baloldali politikus 19,6 százalékkal csak a 4. helyig jutott.

Rovatok