Index Vakbarát Hírportál

Trump engedélyezte, hogy felpörgessék a gáz- és olajkitermelést

2017. április 28., péntek 20:02

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá a partmenti olaj-, és gázkitermelés kiterjesztéséről, írja az MTI. A Fehér Házban tartott aláírási ünnepségen az elnök azt mondta,

„ma levesszük a rövid pórázról az amerikai energiatermelést, és megnyitjuk az utat az energetikai iparban megteremtendő több ezernyi, jól fizetett munkahely előtt is". 

A rendelet, amely főként a sarkvidéki területeken lévő olaj- és gázkincs kiaknázását bátorítja, egyúttal utasítja Rick Perry energiaügyi minisztert általában a tengeri olaj-, és gázkitermelés eddigi szabályozásának felülvizsgálatára.

Trump elődje, barack Obama korábban környezetvédelmi okokra hivatkozva, megakadályozta a sarkvidéki területeken az olajkitermelést.

Trump elnök egyúttal felkérte Ryan Zinke belügyminisztert is, hogy készíttessen átfogó hatástanulmányokat az Egyesült Államok valamennyi partmenti vidékének energetikai feltérképezésére. Ez lényegében a Mexikói-öböl, az Atlanti-óceán, az Alaszka melletti és a Jeges-tenger peremtengereként ismert Csukcs-tenger, valamint a szintén a Jeges-tenger részét képező Beaufort-tenger olaj-, és gázkincsének feltérképezését jelenti.

Rovatok