Index Vakbarát Hírportál

Mégsem mond le a cseh kormányfő

2017. május 5., péntek 16:50

Miután csütörtökön megírtuk, hogy hamarosan beadhatja a kormány lemondását Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, pénteken közölte, hogy a korábbi állításaival szemben mégsem mond le. Erre a kormányfő szerint azért van szükség, mert kedden kiderült, Andrej Babis pénzügyminiszter korábban adót csalt, így a kormány hiteltelenné vált. Sobotka korábban azt mondta,

Miniszterelnökként nem tudok tovább felelősséget vállalni egy olyan helyzetért, ahol egy sötét múlttal rendelkező ember a pénzügyminiszter.

Az MTI közlése szerint viszont Sobotka mégsem tervez lemondani, de még pénteken levélben javasolni fogja az államfőnek, hogy mentse fel tisztségéből Andrej Babis kormányfőhelyettest és pénzügyminisztert, aki szerinte a kormányválságért felelős. A kormányfő azt is Babis szemére vetette, hogy politikai és gazdasági érdekei szerint befolyásolja a tulajdonában lévő médiumokat. 

Sobotka bejelentése után Milos Zeman államfő szóvivője közölte, hogy a döntést nem kívánják elsietni, az államfő megvárja, amíg az új helyzet valamelyest megnyugszik és tisztázódik, mivel Sobotka szerinte jelenleg óránként változtatgatja véleményét. A szóvivő szerint Zeman azután fog foglalkozni az üggyel, mikor május 18-án visszatér kínai látogatásáról. Babis közölte: Bohuslav Sobotka lépését nem kívánja kommentálni, nem fog lemondani, a döntést az államfőre bízza. 

Most is elhangzott, hogy a köztársasági elnök számára jelenleg az ország stabilitása a legfontosabb. Csütörtök éjszaka Zeman egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy a jelenlegi hárompárti kormánynak az októberre kiírt választásokig hivatalában kellene maradnia, s egyedül Bohuslav Sobotka miniszterelnöknek kellene távoznia a kormányból.

A jobboldali ellenzéki pártok rendkívüli képviselőházi ülést kezdeményeztek a témában, amelyet Jan Hamácek, az alsóház szociáldemokrata elnöke május 10-re már össze is hívott. Ezelőtt tárgyal a kormánykoalíciós tanács, amelyet Sobotka hívott össze.

A cseh miniszterelnök szerint lemondása a kormány egészének lemondását jelenti. Zeman elnök azonban jogi szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy a lemondás csak a kormányfőre vonatkozik, a miniszterekre nem.

A cseh korona árfolyama az újabb politikai fordulatra nem reagált, a nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért péntek délelőtt 26,8 koronát adtak.

Rovatok