Index Vakbarát Hírportál

Nem állt le a tisztogatás Törökországban, bírókat és ügyészeket tartóztatnak le

2017. május 5., péntek 19:53

Törökországban elbocsájtottak 107 bírót és ügyészt állásából, a helyi hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy közük volt a tavaly júliusi puccskísérlethez, írja az MTI. A török televízió beszámolója szerint a török hatóságok elfogatóparancsot is kiadtak ellenük.

A Reuters hírügynökség szerint ez már a harmadik tisztogatási hullám a Recep Tayyip Erdogan török államfő hatalmi jogkörének kiszélesítését eredményező, április 16-i népszavazás óta, amelynek lebonyolítása külföldi megfigyelők szerint nem felelt meg a nemzetközi normáknak. 

Múlt szombaton több mint 3900 embert menesztettek állásából a török közszolgálatban, vagy hadseregnél. Emellett összesen 1628 embert vettek őrizetbe egy kiterjedt, országos szintű biztonsági művelet keretében, jelentették be a török biztonsági szolgálatok. A helyi sajtó úgy tudja, hogy a letartóztatások mellett eddig összesen 145 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a hadsereg, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a puccsistákkal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal. Az elbocsájtott bírák és ügyészek száma meghaladja a 4200-at.

Rovatok