Index Vakbarát Hírportál

50 ezer embert evakuáltak Hannoverben világháborús bombák miatt

2017. május 7., vasárnap 09:37

Hannoverben 50 ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát vasárnap reggelig a városban talált második világháborús bombák miatt – írja a BBC.

Ez minden idők második legnagyobb ilyen eseménye Németországban, a bő félmilliós város népességének tizede érintett. A kiürített épületek közt van hét gondozó otthon és egy klinika is. A bombaszakértők első körben 13 bombagyanús esetet vizsgáltak meg, de végül csak ötről állapították meg, hogy valóban bomba lehet.

#Hannover evacuation begins Sunday at 9:00 am local timehttps://t.co/4owTT48NAq pic.twitter.com/qFXOzmq82S

— RT (@RT_com) May 6, 2017

Az érintetteknek a város különféle programokat – múzeumlátosokat, filmvetítéseket, sportolási lehetőségeket – szervezett, hogy legyen mivel eltölteni a napot, és ételosztást is terveznek. A hatóságok szerint ha minden jól megy, este már haza is térhetnek.

Hannover különösen megszenvedte a második világháborút, a bombázásokban a város jelentős része elpusztult, és ezrek haltak meg. A legsúlyosabb támadás 1943. október 9-én érte a várost, ekkor 261 ezer bombát dobtak le rá, ami következtében 1245-en haltak meg, és 250 ezer ember otthona pusztult el.

A mostaninál csak egyszer evakuáltak több embert bombaveszély miatt Németországban: tavaly karácsonykor Augsburgban 54 ezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát.

Rovatok