Index Vakbarát Hírportál

Emlékeznek még az emberre, aki meggyújtotta a vécépapírját, és lángolni kezdett 2000 hektárnyi erdő?

2017. május 7., vasárnap 18:24

Három és fél évre börtönbe kell vonulnia, emellett meg kell térítenie a leégett terület újraerdősítésének költségét egy német férfinak, aki halálos áldozatot is követelő erdőtüzet okozott tavaly a Kanári-szigeteken azzal, hogy a szabadban végezte a dolgát, majd meggyújtotta az elhasznált toalettpapírt, írja az MTI. A júliusban letartóztatott 27 éves német férfi, egy bizonyos Scott Verdine Stumpf ügyében pénteken hozott ítéletet a tenerifei Santa Cruz bírósága.

Ahogy arról tavaly augusztusban beszámoltunk, meggyújtott WC-papír miatt égett kétezer hektárnyi erdő a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, a lángokat több napig hiába próbálták megfékezni. A tüzet a német férfi okozta, aki "hippiként" élt a Jedey hegy egyik barlangjában. (Az alábbi videó hasonló barlanglakó hippiket mutat be pár percben.)

A gyanúsított a rendőröknek bevallotta, hogy a dolgát végezte az erdőben, majd elégette a használt WC-papírt, de óvatlan volt, a száraz aljnövényzet pillanatok alatt lángra kapott, és nem tudta eloltani.

A világtól elvonulva élő vádlottat a tűz gócpontja közelében találták meg, már elfogásakor beismerte, hogy ő okozta a tüzet La Palma szigetén azzal, hogy a szabadban végezte a dolgát El Paso település közelében, nem messze a Cumbre Vieja természeti területtől, majd az elhasznált vécépapírt el akarta égetni.

Súlyos gondatlansága miatt 5000 hektárnyi mandulafenyő égett le, egy erdész pedig tűzoltás közben életét vesztette.

A bíróság 1,8 millió euró (560 millió forint) kártérítést ítélt meg az érintett községek és a halott tűzoltó családjának javára.

Rovatok