Index Vakbarát Hírportál

A pakisztáni kormány sms-ben figyelmeztet az istenkáromlásra

2017. május 10., szerda 19:56

Az iszlámábádi kormány szerdán több millió pakisztáni mobiltelefonjára küldött sms-t, amelyben arra figyelmeztették a muszlim többségű ország lakóit, hogy tartózkodjanak az istenkáromló üzenetek terjesztésétől, írja az MTI.

A pakisztáni távközlési hatóság (PTA) által küldött sms szerint bűncselekménynek számít az istenkáromlónak vélt internetes tartalmak letöltése és továbbítása. A PTA a nap folyamán közölte, hogy a körüzenet elküldésére egy bírósági döntés kötelezte a hatóságot.

A múlt héten egy 10 éves fiú vesztette életét Pakisztán délnyugati felében, amikor egy felbőszült tömeg meg akart lincselni egy istenkáromlással gyanúsított férfit. Áprilisban pedig több száz férfi vert agyon ugyanezen okból egy 23 éves, újságírást tanuló diákot az északnyugati fekvésű Mardan városában.

1990 óta több tucat támadás és lincselés történt istenkáromlás gyanúja miatt a több mint 180 millió lakosú dél-ázsiai országban. Mohammed próféta megsértése súlyos bűncselekménynek számít, amely miatt tucatnyian várnak a halálsoron az ország börtöneiben, és mindössze a gyanú is elegendő ahhoz, hogy erőszakos cselekmények történjenek.

Rovatok