Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz migránst küldött vissza a tengeren az olasz parti őrség

2017. május 11., csütörtök 05:22

Az olasz parti őrség visszaküldött Tripoliba szerdán egy hajót, amelyen ötszáz migráns zsúfolódott össze. Előtte távozásra szólították fel a Sea-Watch nevű nemzetközi civil mentőszervezet hajóját, amely éppen a fedélzetére akarta venni és Európába szállítani a migránsokat.

A See-Watch filmre vette a konfliktust: a líbiai parti őrség hajója nagy sebességgel érkezett a migránsok hajójához, és közben csupán néhány méterre haladt el a civilszervezet hajója előtt.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy az incidens 30 kilométerre történt Tripolitól. "A Sea-Watch megpróbálta megakadályozni a munkánkat, fel akarta venni hajójára a migránsokat, mondván, Líbiában nem voltak biztonságban" - mondta. A szóvivő szerint tűzpárbajt kellett vívniuk embercsempészekkel, de ezzel kapcsolatban nem közölt részleteket, így nem derült ki, hogy az embercsempészekkel mikor és hol találkoztak.

Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője beszámolt arról, hogy szervezetük előzőleg kapott az olasz parti őrségtől egy olyan útbaigazítást, miszerint a líbiai parti őrség "át fogja venni az irányítást" ott, ahol migránsokat készülnek felvenni. Ezért hajójuk megállt, és várta az olasz hatóságok további instrukcióit.

"Mindenféle figyelmeztetés nélkül haladtak el közvetlenül a hajónk orra előtt, ami nagyon veszélyes helyzetet teremtett" - mondta Neugebauer.

A migránsok általában embercsempészek adta lélekvesztőkön próbálnak meg eljutni Líbiából Európába. Líbia és az Európai Unió megállapodása alapján azonban a líbiai parti őrség - amely kiképzést kap az EU-tól - megpróbálja feltartóztatni a migránsokat, és visszavinni őket az ország menekülttáboraiba, ahol köztudottan rosszak a körülmények. Azon migránsok közül, akiket a líbiai parti őrségnek nem sikerül feltartóztatnia, sokakat hajóikra vesznek mentőmissziót végző civilszervezetek, olasz vagy más európai parti őrségek, illetve kimentheti őket bármely hajó, amely rájuk talál.

A líbiai parti őrség szóvivője elmondta, hogy az 500 migráns között mintegy 300 marokkói, 145 bangladesi és 23 tunéziai van.

Rovatok