Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megkoszorúzta a Tienanmen téri kommunista emlékművet

2017. május 13., szombat 13:27 | aznap frissítve

Orbán Viktor éppen Pekingben tartózkodik egy nemzetközi gazdasági fórumon, de annak hivatalos programján felül sikerült arra is időt szakítania, hogy találkozzon néhánnyal kedvenc autokrata politikusai közül, valamint hogy megkoszorúzza a Tienanmen téri Hősök emlékművet – derül ki Szijjártó Péter az MTI-nek adott nyilatkozatából. 

A magyar miniszterelnök által megkoszorúzott kommunista emlékmű azon a Tienanmen téren áll, amely a 28 évvel ezelőtti diáktüntetések helyszíneként vált világhírűvé. A több százezres megmozdulást 1989 nyarán fojtotta vérbe a kínai hadsereg, mintegy 1500-3000 ember halt meg. 

A rendszerváltó, vagy akár 10-15 évvel későbbi Fidesz még nem volt olyan elnéző a vérengzéssel kapcsolatban, mint a mai Orbán Viktor. A párt az események miatt tüntetést szervezett a kínai nagykövetség elé és tiltakozásul kiadott egy közleményt is, amit most a 444 idézett fel a Fidesz korábbi Kínával kapcsolatos hozzáállásával együtt:

„Megdöbbenéssel és fájdalommal hallottuk a hírt, hogy Kína anakronisztikus, kommunista pártállama vérfürdőt rendezett Pekingben a demokráciát követelő, fegyvertelen diákok között. A tragédia - sajnos - nem ért bennünket váratlanul. Minden józanul gondolkodó ember számára világos, hogy a változtatásra képtelen kommunista diktatúrák nem riadnak vissza a legesztelenebb terrortól sem, ha hatalmukat veszély fenyegeti. Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a világ szabadságot és demokráciát tisztelő népei szótlanul tudomásul vegyék az emberi jogok sárbatiprását, békés tüntetők legyilkolását. A Fidesz határozottan elítéli a kínai vezetést.”

A diktatúraellenességhez egészen sokáig tartotta magát a párt, az első Orbán-kormány idejében még rendszeresek voltak a Kínát Tibet miatt elítélő nyilatkozatok, és Rogán Antal azt kérte az Országgyűlés választott tisztségviselőitől, ne utazzanak hivatalos látogatásra olyan országokba, ahol nem szabadon választott parlamentek működnek, és ilyen országokból - Kínából, Kubából, Vietnamból, Líbiából - ne is fogadjanak delegációkat.

Az irányváltás 2010-ben következett be a Fidesz részéről, azóta inkább azt szereti hangsúlyozni párt, hogy "a kínai politikai berendezkedés a kínai népre tartozik", a gazdasági kapcsolatokat egyre szorosabbra fűzik Kínával, miközben például a Tibet melletti tüntetéseket ellehetetlenítik. 2017-re pedig eljutottunk odáig, hogy Orbán Viktor megkoszorúzta a kommunista emlékművet a Tienanmen téren. A miniszterelnök egyébként máskor sem finnyás, ha gazdasági megállapodás reményében diktátorokat kell koszorúzni, tavaly tavasszal Heydar Alijev, volt azerbajdzsáni kommunista pártfőtitkár sírjánál rótta le tiszteletét

Hogy ezt korábbi magyar miniszterelnökök (Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc) megtették-e pekingi látogatásiak alkalmával, arról biztosat nem tudunk állítani, mindenesetre az MTI akkori beszámolói nem szólnak ilyesmiről. 

Rovatok