Index Vakbarát Hírportál

Sok civil halt meg az elmúlt két napban Szíriában

2017. május 15., hétfő 19:33

Legalább 32 civil esett áldozatul az elmúlt két nap során Szíriában az Iszlám Állam kezén lévő Bukamal és Akajirsi ellen végrehajtott légicsapásoknak – írja az MTI. 

A javarészben dzsihadisták ellenőrizte kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány helyi aktivistái szerint az Egyesült Államok vezette koalíció harci repülőgépei mértek csapásokat egy bukamali mecsetre és a környező házakra. Az áldozatok számában ugyanakkor nincs egyetértés: 

A terrorszervezet fellegvárától, Rakkától 16 kilométerre fekvő Akajirsiben az OSDH szerint 12 nő esett áldozatul a bombázásoknak, míg egy aktivistaszervezet 22 halottról számolt be.

A szíriai állami televízió hétfőn jelentette be, hogy sikerült befejezni Damaszkusz északkeleti negyedének az evakuálását. Az OSDH úgy tudja, a nap folyamán több száz ellenzéki fegyveres hagyta el a kerületet, a szír állami média több mint kétezer felkelőről és családtagjaikról beszélt. A damaszkuszi tartományi kormányzó hozzátette, Kabúnban nincsenek többé szélsőségesek.

A szíriai rezsim és a felkelők között létrejött megállapodás értelmében a lázadó fegyvereseket Damaszkusztól keletre fekvő területekre, vagy az északnyugati fekvésű Idlíb tartományba szállítják. 

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja hétfőn egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány képviselői és a szíriai ellenzék között folytatott genfi béketárgyalások komolyak. Megerősítette, a rezsim delegációja azért van ott, hogy dolgozzon a szíriai válság politikai rendezését szolgáló tanácskozások május 16-án induló fordulóján. 

A világszervezet diplomatája ugyanakkor elutasította, hogy kommentálja Aszad, az ONT fehérorosz TV-csatornának adott csütörtöki interjúját, amelyben a damaszkuszi rezsim vezetője puszta látványosságnak nevezte a genfi tárgyalásokat. A szíriai elnök szerint az egyeztetéseknek semmi kézzelfogható eredménye nincs, és

mindössze a sajtó képviselőinek találkozójául szolgál. 

Mistura – vélhetően éppen emiatt – arra kérte a sajtót, hogy a szakmaiság légkörének megőrzése érdekében korlátozzák tudósítási tevékenységüket.

Rovatok