Index Vakbarát Hírportál

43 homoszexuálist menekített ki Csecsenföldről egy orosz melegjogvédő szervezet

2017. május 18., csütörtök 17:42

Az Oroszországi LMBT-hálózat nevű jogvédő szervezet aktivistái 43 homoszexuális személyt menekítettek ki Csecsenföldről – írja az Interfaxra hivatkozva az MTI.

A melegeket tavaly év végétől kezdték őrizetbe venni Csecsenföldön.

A jogvédők Oroszország különböző régióiba szállították az érintetteket; biztonsági okokból nem árulták el, hogy pontosan hová. Az aktivisták próbálnak külföldi vízumot szerezni a kimenekítetteknek. Kilencnek már sikerült szerezni, de a célországok nevét titokban tartják. Csak annyit mondtak, hogy legalább öt országgal tárgyalnak a vízumkiadásról.

Az áldozatok azután fordultak az Oroszországi LMBT-hálózathoz, hogy a sajtó elkezdett a helyzetükkel foglalkozni.  A szervezetnek nincs képviselete az észak-kaukázusi köztársaságban.  Az aktivisták szerint az áldozatok közül sokakat törvénytelenül bebörtönöztek és megkínoztak, és még velük szemben is bizalmatlanok voltak.

Az Interfaxnak elmondottakat hivatalos forrásból nem erősítették meg.  Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov korábban valótlannak minősítette a melegek üldöztetéséről szóló jelentéseket.

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter szerdán közölte, hogy kormánya befogadott két csecsen meleget. Ezzel ők lettek az első uniós tagállam, amely üldözött homoszexuálisokat fogadott be.

A Novaja Gazeta orosz napilap április elején közölte, hogy a főleg muszlimok lakta Csecsenföldön nagyjából száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. A lap szerint többüket megkínozták, hármukat meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Rovatok